Današnjo nalogo je težko opredeliti z eno besedo. Šli bomo v gozd, nabrali nekaj majhnih kamenčkov (peska), zemlje, mahu in mini praproti. Naredili bomo rastlinski terarij.
Tukaj se bomo lahko sami in obenem bomo naučili tudi svoje otroke (če jih imamo) nekaj novega, saj je mini terarij ekosistem zase. Če bomo to počeli prvič, bomo šli izven cone udobja in raziskovali, se naučili nekaj novega. S tem bomo prijazni do sebe in svoje osebne rasti. Ponovno bomo ‘otroci’ in se bomo učili stvari, ki se zdijo zelo preproste, a se za njimi skriva veliko več.

Obenem pa bomo učili tudi svoje otroke, ne le ko smo v gozdu, temveč tudi kasneje, ko bomo naš mini rastlinski terarij opazovali in jim lahko razložimo kroženje vode, ekosistem ipd. S tem bomo razširili njihovo razumevanje narave, kar lahko rezultira v večjo prijaznost otrok do narave skozi njihovo pot do odraslosti in tudi kasneje v odrasli dobi.

KAJ POTREBUJEMO:

  • aktivno oglje (po želji)
  • pesek
  • zemljo/prst
  • mah
  • praprot
  • steklen kozarec in pokrov (ali elakstiko in kos folije)

Na dno damo drenažni material – pesek, ki poskrbi, da voda lepo odteka, nato posujemo malo oglja (ni nujno, super je, če ga imamo, saj skrbi za čistočo akvarija, vendar se da tudi brez oglja), za tem pride zemlja. Na koncu posadiš rastline, ki jih imaš in jih malo zaliješ oz. terarij dobro poškropiš.
Terarij zapreš s pokrovom, če pokrova nimaš, ga lahko nadomestiš s kosom folije in elastiko.

Gozdne rastline običajno rastejo v zelo vlažnem okolju in tako potrebujejo ogromno vlage, zato torej, če bi terarij pustili odprt, bi ga morali dnevno pršiti in skrbeti, da je vlažnost ves čas visoka, tako pa terarij, če je zaprt, ustvari sam svojo mikro klimo. Voda izpareva, spolzi nazaj po steklu in zalije rože, tako to postane lepa dekoracija, s katero praktično nimamo dela. Postavite ga na dovolj svetlo mesto, vendar ne na direktno sončno svetlobo. ? 

Rastline lahko zamenjate s kakšnimi drugimi, lahko tudi s kaktusi, sukulentami, tilancijami ipd., v tem primeru pa imate lahko tudi odprt terarij, ga redno pršite (vendar je to ponovno odvisno od tipa rastline).
P. S.: Čaka vas še NAGRADNA IGRA!
Spodaj pripnite svojo fotografijo mini rastlinskega terarija, s tem sodelujete v nagradni igri, kjer bova s prijateljico podelili rastline (Fittonia), s katerimi boste lahko ustvarili še lepši mini terarij.

Leave a Comment