Pravljični drevored

Naši najljubši izleti z vozičkom

Led smo prebili, zdaj pa rinemo naprej … tako, kot pozimi z vozičkom po snegu 😀

Ena izmed stvari, ki sem jih ugotovila, ko sem postala mamica je, da so zame sprehodi z vozičkom nekaj najlepšega v ‘dojenčkastem’ obdobju otroka. Posledično mi je postalo kar naenkrat zelo pomembno kakšen voziček imam (o tem kateri voziček in voziček-marelo uporabljamo bom pisala v prihodnosti). Verjamem, da nisem edina. Priznam pa, da preden sem rodila, nisem prav dobro vedela, kdaj se uporablja lupino (zame je bilo to tisto v čemer je oreh 😄) , kdaj košaro in kdaj športni del (vrjetno takrat, ko greš malo športat 😃 ). Še manj sem si predstavljala, kaj je voziček-marela (kot je dobro napisala neka blogerka v svoji objavi: ‘marela: voziček, ne dežniček’ 😂 ). Sicer sem pridno poslušala prijateljice in znanke, ki že imajo otroke in so mi govorile o tem, vendar si nisem predstavljala, kako to dejansko zgleda, saj nisem pri nobeni spremljala tega od blizu.

Tako so se kmalu po Ininem rojstvu začeli naši družinski izleti z vozičkom (priznam, veliko prej, kot sem bila pripravljena iti na sprehod s prijateljicami ali, še manj, sama). Bili so zelo sproščeni in udobni. Če je bilo treba, je voziček dvignil Miha, prav tako mi je bilo veliko manj nerodno dojiti v javnosti, če je bil zraven on.

Prvi seznam bo bolj osredotočen na osrednjo Slovenijo (nekaj malega bo tudi primorske in obalne regije), obljubim pa, da sledi še 2. del, ko bomo raziskali še druge regije po Sloveniji. Torej, preidimo k stvari … seznam naših najljubših izletov. 🙂

 

 1. OB BISTRICI IN MENGEŠKO POLJE: Začela bom kar s prvo lokacijo, kamor smo se tudi odpravili na Inin prvi sprehod. V Domžalah lahko do Bistrice dostopaš na različnih delih. Pravzaprav se pot (po obeh straneh Bistrice) razteza na eni strani do papirnice Količevo in na drugi do izvoza Sneberje. Morda se pot od tam naprej še nadaljuje, vendar do tam smo že šli z vozičkom in vam lahko zagotovim, da je za voziček neproblematična. Vendar pa vem ne priporočam, da se odpravite po levem bregu od Medgeneracijskega centra Domžale do izvoza Sneberje (to je stran, ki je nasprotna MGC-ju), saj je tam nasut pesek in boste z vozičkom zakopali. Na splošno skoraj vedno izberemo desni breg (za celoten sprehod) pa ne vem prav dobro zakaj. 😀 Razen pozimi, se lahko tam tudi odžejate, saj vas skoraj povsod spremljajo pitniki.
  Druga lepa sprehajalna pot pa je Mengeško polje. Priznam, da se tja nikol ne odpravim sama, le s prijateljico, ki živi v bližini. Bolj primerna je tudi za tiste, ki imate štirinožne prijatelje, saj se lahko tam bolj zdivjajo.
  Ta točka je pomembna predvsem za tiste, ki načrtujete selitev v Domžale ali bližnjo okolico in ‘padalce’ (se pravi obiskovalce), saj sta verjetno prebivalcem ti dve sprehajalni poti že zelo dobro poznani.

  Kamniška bistrica

  Očka z vozičkom 🙂 (Posledica tega, da nisem vedela, kdaj bom potrebovala košaro, je bila ta, da smo na prvi sprehod odšli z lupino, saj je bila košara pri mojih sorodnikih na Dolenjskem … je pa bil sprehod bolj kratek tako, da brez skrbi 😉 )

   

 2. GRADIŠKO JEZERO: Še ena lokacija, ki nam je zelo ljuba in tudi blizu, je Gradiško jezero. Pot okoli jezera se mi zdi ravno prav dolga in ravno prav naporna (če razumete 🙂 ). Na nekaterih delih so kamni kar veliki tako, da vam priporočam, da se sem odpravite z vozičkom in ne vozičkom-marelo, saj ima navaden voziček po navadi amortizerje. Odločitev pa je seveda vaša. Na nakaterih delih se boste sprehajali v senčki, svojo stekleničko pa boste lahko napolnili pri pipi iz katere teče pitna voda, vse doječe mamice (ali zgolj utrujene popotnike) pa se bodo vrjetno razveselile tudi klopce ob poti. Urejeno je tudi parkirišče na katerem smo do zdaj še vedno dobili parkirni prostor.
  Gradiško jezero

  Pogled na zamrznjeno Gradiško jezero.

   

 3. PREDDVOR: Gre za krajši sprehod (cca. 10 min boste potrebovali za pot okoli jezera), na drugi strani je čudovit pravljični drevored, ki je definitivno vreden ogleda. Ob jezeru je tudi kavarnica (ali celo več kot ena) v kateri se lahko ustavite in uživate (še posebaj, če dojenček ravno spi hihi 🙂 ).
  Pravljični drevored

  Pravljični drevored (Preddvor)

   

 4. PODPEŠKO JEZERO: Tukaj bi rada poudarila, da pot okoli jezera ni primerna ravno za vsak voziček (dobro je, da ima amortizerje in velika kolesa), tisti s starejšim modelom vozička morda raje uporabite nosilko … no, morda ni tako hudo, kot govorim, ampak je bila takrat naša pikica še zelo majhna in se mi je zdelo, da jo je v našem vozičku čisto preveč treslo. Dojila sem jo kar v stoje oz. smo se ustavili pri večjem kamnu ali štoru. Drugače je razgled čudovit, večinoma se sprehajaš po senci in razen kakšnega traktorja skoraj ni bilo sprehajalcev (meni to zelo paše).
  Podpeško jezero

  Podpeško jezero

   

 5. VIPAVSKA DOLINA: Ja, zdaj smo šli pa čisto na drug konec Slovenije 😀 Med obiskom pri sorodnikih skoraj vedno, po kosilu, uživamo v sprehodih. Nazadnje smo se z vozičkom odpravili skozi Vipavsko dolino (skozi mesto Vipava in mimo Zemonovega dvorca). Sence ravno ni tako, da vam ne priporočam, da se odpravite ravno v največji pripeki. Pot je sicer nezahteva in zelo prijetna.
  Vipavska dolina

  Vipavska dolina

   

 6. POT OD STRUNJANA DO PORTOROŽA-PARENZANA: Veliko dopustujemo v AMC Strunjanu in to pot obožujem že od majhnega! Nad njo pa sem navdušila tudi Miha 😀. Letos sicer v tem kratkem času, ki smo ga preživeli na morju (3 dni), žal nismo imeli nekaj veliko od sprehodov, če smo želeli dan preživeti na plaži. Zvečer je morala Ina kmalu že spat, pa vseeno, vsak večer smo se po tej poti odpravili do Portoroža, ali pa smo se vsaj poskušali odpraviti. 😂 Ob poti je veliko klopc, tunel pa vas bo ohladil tudi v največji vročini. Podobna trasa obstaja tudi do Izole, vendar je z vozičkom nismo prizkusili, saj je dostop iz AMC Strunjana malo otežen, saj je na enem delu treba teči čez zelo prometno cesto in z vozičkom vam tega ne svetujem početi. Lepa pot nad Strunjanom je tudi do Belega križa, potem pa, ali do Fiese oz. Pirana, ali pa se spustite do Portoroža. Tudi te poti nisva preizkusila z vozičkom in je vrjetno tudi ne bova, saj pot poteka po zelo strmi prometni vijugasti cesti. Sva pa vse to prehodila v začetku maja (preden se je rodila Ina), ko sem imela, kljub velikemu trebuščku, še ogromno energije. 🙂 Če se odpravljate na obalo, vam priporočam, da parkirate ob solinah in se odpravite skozi tunel do Portoroža.
  Parezana

  Tak razgled se odpre, ko prideš skozi tunel v Portorož.

  mamica Danaja in očka Miha

 

 

Please follow and like us:

5 komentarjev

 • Mira marec 5, 2017 at 8:16 pop

  Odlični opisi, ki bodo marsikomu koristili pri izbiri primerne destinacije za sprehod z vozičkom in prihranili nevšečnosti.

  Reply
  • admin marec 12, 2017 at 6:06 pop

   Hvala za prijazen komentar 🙂

   Reply
 • Anja marec 6, 2017 at 6:48 pop

  Vau, super! Hvala za ideje ❤

  Reply
  • admin marec 12, 2017 at 6:04 pop

   Hvala, Anja 🙂 Upam, da ti boš tudi v prihodnjih člankih našla kaj zase. ❤

   Reply
 • Mira Marinšek marec 10, 2018 at 12:36 pop

  Lepo ste “sprehodili# prvo leto oziroma leto in pol.

  Reply

Napiši komentar

Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram